Обід на три страви з однієї курки: перевірені рецепти зі старого журналу
«Погана та господиня, яка не зможе приготувати 9 страв з однієї курки! »Саме так називалася кулінарна стаття в старому журналі, виявлене мною у бабусі за диваном. Диван не зрушували з місця років 30, журнальчик молодший виявився – з 1998 року там лежав.
Прочитала, цікаві рецепти. Якщо 9 страв готувати – ну дуже бюджетно вийде за ціною, але і за смаком, думаю, теж. Та й курки нонешние – не чета радянським, там може тушка під 3 кіло була. Ми ж зараз курчат купуємо – вага від 750 до 800 грамів, м’ясо смачне.
Пішла журнальному раді – готувати не всі 9, а тільки 5 страв або на свій вибір. Вибрала 3. Я все ж не єврейська жінка, яка з 1-ї курки 10 страв приготує, так економити не хочеться.
Вже три ситних, але смачних страви на всю сім’ю у мене точно вийшло зробити, не так вже й дорого це по грошах, близько 200 р. на м’ясо витратила. Звичайно, і інші продукти потрібні, але вираховувати вартість не буду, майже нічого спеціально не купувала.
Хребет і кістки від грудки пішли на курячий суп. Гомілки, стегна і крильця – на чахохбілі. А я використовувала філе в начинку для пиріжків.
На весь день вистачило сім’ї з 4 чоловік, і на обід (суп, пиріжки), і на вечерю (курка з картоплею). За один раз нам все точно не було б з’їсти. А ось і рецепти, перевірені часом, мені сподобалися, ділюся.
До речі, на всю приготування пішло не так багато часу, хребет пішов на бульйон, туди ж грудку відправила, потім просто остудила і варене м’ясо пішло в пиріжки, не довелося двічі відварювати. Цибулю, моркву відразу і на суп, і на чахохбілі чистила і нарізала, теж подвійну роботу не робила. Поки м’ясо варилося, тісто “Як пух” замісила, воно всього 40 хвилин підходить. Так що і час заощадила вдало.
Щі зі свіжою капустою і курячими кісточками
Нам сподобався такий суп, рекомендую.
Що приготувати:
- курячий хребет, кісточки від грудки;
- чверть невеликого качана капусти;
- 1 цибулина;
- половина моркви;
- пара ложок рослинного масла;
- вода, сіль.
Як готувала: коли шматочки курки закипіли в солоній воді, додала в каструлю обсмажені на маслі в сковороді цибулю з морквою, нашатковану капусту. Так, борщ без картоплі, чим і цікаві. Варила до готовності, шматочки філе перед вимиканням дістала, вони в начинку пішли для пиріжків.
Чахохбілі з курки з картоплею
Смак страви злегка гострий, аромат апетитний.
Що приготувати:
- курячі ніжки, крила;
- 2 цибулини;
- 1 морква;
- 5 картоплин;
- 2 ложки томатної пасти;
- зелень, спеції, сіль, олія рослинна.
Як готувала: окремо обсмажила цибулю і моркву, потім обсмажила шматочки курки в сковороді з товстим дном, додала піджарку, томатну пасту, картоплю скибочками, сіль і спеції, залила трохи водою і гасила до готовності.
Швидкі пиріжки з курячим філе
Робила з пуховим тістом, як зазвичай, дуже м’які і смачні пиріжки вийшли.
Як приготувати тісто “Як пух”:
- Змішати в глибокій мисці 1 склянку теплого молока або кефіру, півсклянки олії, 1 ст. ложку цукру, 1 ч. ложку солі, 1 ч. ложку сухих дріжджів і 3 склянки борошна.
- Накрити рушником, залишити на 40 хвилин. Всі.
Що приготувати для начинки:
- 2 відварених курячих грудки;
- 1 цибулина;
- половина моркви;
- сіль, спеції, олія для смаження.
Обсмажила шматочки філе, цибулю і моркву в сковороді на олії, остудила. Спекла пиріжки в духовці.
Загалом, “курячий день” вдався, все було дуже смачно і ситно, нам сподобалося. Обід з 1 курки і 3 страв взяла на замітку, і вам раджу. Буду рада, якщо свої улюблені рецепти напишіть, що з курки готуєте в будні і свята.